Kotlety jaglane z cukinią

Wspaniały pomysł na zastąpienie mięsa w tradycyjnym zestawie obiadowym: ziemniaki, kotlet i surówka 🙂 Kotlety jaglane z cukinią są smaczne i pożywne. Idealnie sprawdzą się także na drugi dzień jako np. dodatek do kanapki lub wege burgera

Potrzebujemy:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 2 szklanki cukinii startej na tarce
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść pestek słonecznika i dyni uprażonych na suchej patelni
  • 1/ 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli Himalajskiej
  • opcjonalnie: garść siekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1. Gotujemy kaszę jaglaną:

Kaszę wsypujemy do suchego garnka i prażymy przez kilka minut, mieszając. Następnie płuczemy przelewając wodą. Do garnka z kaszą wlewamy wodę (około 1,5 szkl), dodajemy sól i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na kuchence i gotujemy pod przykryciem (nie mieszając) aż kasza wchłonie cały płyn, w razie potrzeby dodajemy więcej wody. Pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia.

2. Przygotowujemy warzywa:

Ze startej na dużych “oczkach” tarki cukinii bardzo dokładnie odciskamy sok. Marchewkę ścieramy na małych “oczkach” tarki. Cebulę, suszone pomidory i czosnek kroimy drobno. Podsmażamy na oliwie aż cebula się zarumieni.

3. Robimy kotlety:

Do dużej miski przekładamy wystudzoną kaszę jaglaną i miksujemy ją używając blendera ręcznego, tak, by stała się klejąca. Do kaszy dodajemy: cukinię, marchewkę, podsmażoną cebulę, czosnek i pomidory wraz z oliwą oraz natkę pietruszki i przyprawy. Dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Próbujemy czy masa jest dla nas wystarczającą słona.

W dłoniach formujemy kotlety, możemy panierować je w dowolnej mące bezglutenowej. Kotlety smażymy na oliwie lub pieczemy w piekarniku posmarowane oliwą, aż się zarumienią.

Smacznego i na zdrowie! Moni 💙

Shopping Cart