Bezglutenowe placki marchewkowe

Zaczynamy jesień! Przed nami nowe wyzwania, radości, zadania, obowiązki.. i pytania co zrobić na obiad? Mam dla Was odpowiedź: placki marchewkowe! Są naprawdę niezwykłe. Przyznam, że z trudem zrobiłam sesje zdjęciową, tak pięknie pachniały, że połowę zjadłam podczas zdjęć 😉

Do przygotowania placków potrzebna będzie marchewka, na którą sezon mamy przez cały rok, ale teraz jest wyjątkowo pyszna, słodka i chrupiąca. Smak marchewki idealnie łączy się z przyprawą curry i jej cynamonową nutą.

Placki można też przygotować w wersji na słodko: trzeba pominąć cebulę, a przyprawy zastąpić cynamonem, imbirem lub kardamonem. Możemy podać je na śniadanie z domowym dżemem.

Potrzebujemy:

  • 3 duże marchewki
  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1/2 do 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka przyprawy “curry”
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (może być wędzona)
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki soli kamiennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Marchewkę ścieramy na dużych “oczkach” tarki. Cebulę drobno kroimy. Do dużej miski wrzucamy startą marchewkę, płatki owsiane, skrobię, cebulę oraz przyprawy. Wlewamy gorącą wodę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy placki i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy ze świeżymi warzywami, sałatą oraz pastami: np. hummusem.

Smacznego i na zdrowie!

Moni

Shopping Cart