Placki pomidorowe (wegańskie i bezglutenowe)

Sezon na pomidory powili dobiega końca, ale skorzystajcie jeszcze z dostępu do soczystych i dojrzałych pomidorów. Te placki to moje wielkie odkrycie sprzed kilku lat. Są przepyszne, szybkie i proste w wykonaniu. Do stworzenia przepisu zainspirowały mnie tradycyjne placki pomidorowe z greckiej wyspy Santorini. 

Składniki:

  • 3 duże pomidory
  • 1/2 kostka wędzonego tofu (około 100 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • sól Himalajska i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • posiekane świeże zioła: bazylia lub natka pietruszki
  • garść nasion słonecznika prażonych na suchej patelni 

Wykonanie:

Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do dużej miski.

Dodaj mąkę owsianą, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, nasiona słonecznika, starte na tarce tofu wędzone lub ser, sól i pieprz oraz zioła. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 min. 

Sprawdź czy ciasto się trzyma, jeśli jest za rzadkie dodaj trochę więcej mąki. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany olej formując kotlety i smaż z obu stron przez kilka minut.  

Smacznego i na zdrowie!

Moni 

Shopping Cart