Ekologiczne farmy, które odwiedziliśmy vanem w Hiszpanii


Naszą przygodę z życiem i pracą na ekologicznych farmach zaczęliśmy w 2019 roku w Nowej Zelandii, podróżując wtedy z dwuletnią córeczką. Po tamtym trzy miesięcznym pobycie na drugim końcu świata, pojawiło się marzenie, by odwiedzić takie miejsca także w Europie. Doskonała okazja pojawiła się, gdy ruszyliśmy już we czwórkę, z rocznym synkiem, w podróż naszym campervanem. Z powodu pandemii nie mogliśmy skorzystać z pobytu na organicznych farmach w Portugalii, ale udało się to w Hiszpanii! 

W 2021 roku odwiedziliśmy 4 miejsca, które oferują odpłatne zakwaterowanie, ale można w nich także zatrzymać się w ramach wolontariatu (w zamian za zakwaterowanie i wyżywienie pomagamy w pracach na farmie, przy gotowaniu, czy remontach). Spędziliśmy w tych niezwykłych miejscach od kilku dni do kilku tygodni, pracując, ciesząc się pobytem i poznanymi tam ludźmi, a przede wszystkim zbierając piękne doświadczenia i inspiracje. Poniżej podzielę się z Wami naszymi wspomnieniami wymieniając te miejsca chronologicznie (wg kolejności naszego pobytu).

Global Tribe Biodynamic Ecovillage (www.global-tribe.org)

Cynthia i Jędrzej to Hiszpanka i Polak, którzy także podróżując kamperem szukali swojego miejsca, by osiąść na dłużej. A zakładając ekologiczną plantację jagód goji w zachodniej Andaluzji, stworzyli miejsce, gdzie toczy się życie wielobarwnej społeczności.
Co zapamiętamy:
– terapeutyczną przyjaźń Nikolki z pieskiem Monkey, która pozwoliłą jej pozbyć się strachu przed psami
– możliwość bycia częścią ciekawej społeczności ludzi żyjących blisko natury, inspirujące rozmowy i życzliwość jaką nas obdarowal
– kuchnię polową, w której codziennie powstawały wegetariańskie posiłki dla kilkunastu osób
– nasze wyprawy do lasu i do drzewa morwowego, z których wracaliśmy z pełnymi brzuchami, a rękami (i nawet stopami i twarzami) w kolorze ciemnych owoców morwy
– zakupy w cudnych ubrań w @globaltribe_boutique

Finca Vegana – riverside holiday homes, surrounded by nature, with pool & vegan food (www.fincavegana.com)

Nina i James: Niemka i Australijczyk podróżowali kamperem po Europie aż dotarli na farmę w okolicach Zahara de Sierra …i zostali tam, by tworzyć miejsce z noclegami, wegańskim jedzeniem i pełnym relaksem wśród pięknej przyrody.
Co zapamiętamy:
– pełne inspiracji rozmowy z Niną i Jamsem, którzy są wielbicielami roślinnej kuchni (można praktykować swój angielski)

– pyszne wegańskie posiłki
– codzienny widok na Zahara de Sierra i górujące nad miasteczkiem ruiny zamku
– otoczenie gór i łąk, zapachy i dźwięki natury
– spacery nad rzekę z dziećmi i psami, wspólne zabawy, to jak Nikolka rozwinęła swój angielski poprzez zabawę z synkiem gospodarzy.

Eco Spirit (www.ecospirittarifa.com)

Ania, Polka – zaklinaczka koni, utalentowana artystka, kreatywna i twórcza nauczycielka pracująca z dziećmi i kobietami, 7 lat temu ciężką pracą stworzyła swój raj na Ziemi. 

Giuseppe – nauczyciel capoeiry i jiu-jitsu, dojrzały mężczyzna o ciele 30-latka! Pochodzący z Kolumbii, dołączył do Ani z Anglii, by razem prowadzić miejsce, w którym można zanocować w bubble tent.
Co zapamiętamy:
– historię Ani, jej piękną energię i codzienny widok jak idzie karmić swoje ukochane konie
– radość Nikolki i Olivera z jazdy konnej, zabaw z psami i naszej wspólnej pracy na farmie
– codzienne posiłki na świeżym powietrzu pełne warzyw prosto z ogródka

– ogromne zielone namioty, czyli tzw. dome położone otoczone bujną hiszpańską roślinnością
– mój czas na medytacje pod korkowymi drzewami z widokiem na plaże w Tarifie, ocean i Afrykę
– poznanych tam fantastycznych ludzi.

REC.ON Project Spain (www.rec-on.es)

Bartek i Paulina, którzy wyjechali z Warszawy zostawiając tam wszystko co mieli, a mieli prężnie funkcjonującą firmę! Zabrali za sobą marzenie o stworzeniu ekologicznego miejsca blisko natury. Jako fani, ale przede wszystkim praktycy recyklingu i upcyklingu kontynuują swoją misje na hiszpańskiej ziemi wśród gór, drzew migdałowych i oliwnych.

Co zapamiętamy:

– niezwykłą gościnność Bartka i Pauliny: codziennie rano świeża bagietka i pyszna kawa, a wieczorem woda i wino 😉 a to wszystko smakuje najlepiej przy bardzo ciekawych rozmowach.
– magiczny domek na drzewie
– migdały, zbierane z drzew otaczających farmę, które można samemu rozłupać!

– smak oliwy z oliwek wytwarzanej przez Paulinę i Bartka z oliwek rosnących wokół farmy
– wycieczkę po okolicy na, którą zaprosił nas Bartek ofiarując swój czas i dzieląc się wiedzą
– poznani tu Niemcy Markus i Mel – super ludzie podróżujący kamperem i pomagający w pracy na farmie.

Jeśli spodobał Ci się taki sposób podróżowania, chcesz poznać ciekawych ludzi lub interesujesz się ekologiczną uprawą i życiem blisko natury, użyj Google Maps, wpisując „Organic Farm” w okolicy, która Cię interesuje lub odwiedź stronę www.wwoof.net

Shopping Cart